Alcoholvrij op weg "wat is het ?"

 

Alcohol vrij op weg is vooral bedoeld voor jongeren die nog niet al te lang een rijbewijs bezitten en ze vooral bewust te maken wat alcohol doet met de mens.

We gingen samen met 8 oud leerlingen van onze rijschool door het VNN (Verslavingszorg Noord Nederland ) uitgenodigd om mee te doen aan het project "alcoholvrij op weg". De dag werd gehouden in Emmen. Wij vertrokken op tijd want iedereen werd opgehaald met een busje want men zou immers aan het einde van de dag niet meer mogen autorijden. Daar aangekomen eerst aan de koffie of thee.

   

Daarna begon de uitleg over alcohol en je lichaam. Wat doet het met je lichaam en hoe lang blijft het in je lichaam enzovoort. In de brief die men thuis gekregen had, stond dat men ook op de dag ervoor geen alcohol mocht drinken. Dus werd dat eerst ook even gecontroleerd.

En natuurlijk ook even op de weegschaal dit in verband met je lichaamsgewicht.

De theorie was duidelijk en voor veel mensen ook verassend. Een aantal stellingen waarop je met juist of onjuist moest antwoorden was onder andere:
- Alcohol heeft een opwekkende werking.
- Bier is een goede dorstlesser.
   

-         Er zit meer alcohol in een glaasje whisky dan in een glas bier.
- De kater is mede een gevolg van vochttekort.

Voordat er gereden werd moest er nog even geblazen worden.

Eindelijk mocht er gereden worden. Nu nog nuchter natuurlijk, om het verschil goed te kunnen proeven. Na de rit moest men een reactietest doen op de computer.

   

Toen was het tijd om de maag te vullen. En wel met eten. De alcohol kwam later. Een prachtige lunch stond op ons te wachten, waar een ieder ook dankbaar gebruik van maakte.

   

Na de lunch moest er nog een aantal mensen nuchter rijden. Dit werd afgemaakt en om ongeveer 13.30 uur kon er begonnen worden met het nuttigen van de alcohol. De keuze was bier of wodka met jus. Iedereen ging deze keer aan de bier.  Het werd natuurlijk mede door de alcohol, erg gezellig. Er werd een kaartje gelegd en zelfs de chips en dergelijke ontbraken niet.

Alles werd perfect in de gaten gehouden door de (instructrice) Jeanet Hoiting van het VNN. Iedereen was van tevoren gewogen en gevraagd naar zijn of haar drinkgedrag, zodat men kon bepalen hoeveel glazen je kreeg. Want uiteindelijk was het doel dat men op ongeveer 1 promille uitkwam.

       

Toen iedereen "genoeg" op had, werd er weer gereden. Het verschil, dat natuurlijk voor de kandidaten niet zo merkbaar was, was verbluffend. Men reageerde veel later op kruispunten, verkeerslichten, enz. De plaats op de rijbaan werd ineens veel meer op het midden. Men werd roekeloos. En dingen als achteruit inparkeren en gewoon achteruitrijden werd natuurlijk lachen. Kortom, wat een verschil !

   

   

Ook de oude test werd weer gedaan.

Na de rit weer een reactietest op de computer die daar natuurlijk ook niet over loog. Aan de nonchalante zithouding is de invloed goed te zien

Tijdens de evaluatie, welke begrijpelijk wat rumoerig verliep, werd een en ander toegelicht.

Ook ik werd er goed bij betrokken en kon ook mijn bevindingen kenbaar maken. De hele dag door moest men regelmatig blazen en ook aan het eind moest er weer geblazen worden. Men was gestopt met drinken om ongeveer 14.30 uur en nog was het alcoholpromillage niets gedaald. Het was inmiddels toch al 17.00 uur. Sterker nog, bij een aantal mensen liep het nog steeds op.

Zoals te zien werden de alcoholpromillages van 0.91 en hoger makkelijk gehaald. De hoogste zat zelfs op 1,12 promille. Hij voelde er niet veel van, en vond tevens dat zijn buurman veel meer te drinken kreeg dan hijzelf. Zelfs tellen gaat al moeilijker. Maar toen ik bij hem achterin de auto zat tijdens zijn rit onder invloed, was er toch niet veel meer over van zijn kunnen.

 Na afloop kreeg iedereen nog een presentje en konden wij richting huis. Natuurlijk werd het vervoer geregeld door de rijschool. Iedereen vond de dag erg geslaagd en voor ons zeker voor herhaling vatbaar.
Bij dezen wil ik ook het VNN bedanken voor de geboden kans om deze dag mee te maken.

Mede mogelijk gemaakt door de volgende personen:

Jan ,Martin-jan,Robert,Anna,Willy,Harold,Linda  en Dennis,

en ook dank aan OPel Wander

Voor meer foto’s van deze dag zie de site

Reacties zijn natuurlijk altijd welkom op ons E-mail adres.